Death Parade


Alternatif bir ölüm sonrası dünyası içerisinde, öldüğünün farkında olmayan insanların, hayatlarını riske attıklarını düşündükleri oyunlar oynatılarak; gerçek yüzlerinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen bir yargılama sistemini anlatan Death Parade, yapısı itibari ile derin ve farklı bir animeydi.

Çoğunlukla, yargılanmaya gelen insanların yaşamlarındaki hüzünleri, pişmanlıkları, mutlu anları ve ölümle karşı karşıya kaldıklarını düşündükleri anlarda verdikleri içgüdüsel tepkileri izledik. Yargılanan insanlar özgün yaşamlara ve kişiliklere sahipti. Kimi zaman birbirini tanıyan insanlar, kimi zaman yaşamları veya ölümleri bir şekilde bağlantılı insanlar, kimi zaman da tamamen zıt ve alakasız insanlar; ruhlarının geleceğini belirleyen oyunlarda karşı karşıya gelirken, bir yandan da anılarını yavaş yavaş geri kazandılar. Trajik geçen ömürlerin yansıtılma şekli ile dramı hissettirme yönünde iyi iş çıkaran Death Parade, çoğu yerde izleyiciyi duygulandırmayı başardı.


Death Parade'de kurulan sistemde yargıçlar, insanları yargılamak amacıyla oluşturulmuş kuklalar. Yargılamayı yapabilmeleri ve İnsanlar ile aralarındaki farkı oluşturmak için varoluşlarında belirlenmiş kesin kuralları var.

Peki, belirtilen bu kurallardan birisine uyulmaz ise ne olur?

Yargıçlar arasında yüksek bir konumda bulunan Nona, bu sorunun cevabını öğrenmek için yeni bir yargıç olacak Decim’in insan duyguları ile doğmasını sağlıyor. Bir süre sonra da yanına öldüğünün farkında olduğu için yargılaması yapılamayan bir kızı verip, insan duygularını daha yakından görmesini ve bir insanın yargılamaya nasıl bakacağını anlamasını istiyor. Yargılama sisteminin yanlış olduğunu düşünen Nona, aslında bir devrim istiyor. Death Parade bu 12 bölümlük süresinde, devrimin yanına yaklaşamasa da, bir insan için ağlayabilen bir yargıç ile en azından ilk adımı atmayı başarıyor.


Asıl anlatmak istediği hikayenin henüz daha başlarındayken tamamlanan Death Parade, ikinci sezon için oldukça müsait bir final yaptı. Şimdilik sonu açık bitmesi nedeniyle, büsbütün bir anime olarak akıllarda kalacak olmasa da, Death Parade kaliteli ve izlemesi zevk veren bir anime oldu.
















  • Hikaye anlatımı - 9 - İnsan doğasını gerçekçi bir şekilde aktaran başarılı bir anlatım. 
  • Seslendirme - 8 - Kaliteli.
  • Karakterler - 8 - Rolü ne kadar küçük olursa olsun, çoğu karakter izleyici üzerinde etki bırakabilecek düzeyde derinliğe sahip.
  • Sürükleyicilik - 8 - Hiçbir şekilde sıkmıyor.
  • Teknik detaylar - 9 - Üst düzey Animasyon, farklı çizimler ve etkileyici müzikler, Madhouse kalitesine yaraşır seviyede. Opening serinin atmosferinin yanında hafif kalıyor. Ending ise gayet güzel.
  • Genel - 8.5 - 

Yorumlar