Tokyo Ghoul √A



Tokyo Ghoul √A, ilk sezondan devraldığı hikayeyi, anlattığı hiçbir karakterin ve olayın fazla detayına girmeden 12 bölümlük süresi içerisinde tamamladı.

İlk sezona göre atmosfer ve sunum alanlarında başarılı yönde gelişim gösteren Tokyo Ghoul, adeta bir sinema filmi gibiydi. Mangaya çoğu konuda bağlı kalmayan ve farklı bir anlatım yönünü seçen anime, sanatsal yönden zengin kabul edilebilecek bir seyirlik oluşturdu. Tokyo Ghoul √A, Çehov hikayelerine benzer bir anlatım çizdi. Olaylardan çok atmosferin ve sembollerin ön plana çıktığı seri, hiçbir konuda kesinlik sunmayarak, çoğu konuda tıpkı Çehov tarzı hikayelerde olduğu gibi açıkta kalan kısımları, kendi hayal gücümüze ve algılama şeklimize göre yorumlamamızı istedi.


İlk sezonun sonunda olduğu gibi, final yine etkileyiciydi. Son bölümde, kesit hikayeciliği zemininin dozunu daha da arttıran seri, estetik kaygılar barındıran bir Avrupa veya İran filmi tadındaydı. Büyük çoğunluğunda hiç müzik kullanmayıp, yalın seslerle gerçekçi bir atmosfer sunulan son bölümde; Kaneki’nin kolları dolu haldeki trajik yürüyüşünde, ilk sezondan tanıdığımız “Unravel” şarkısının farklı bir versiyonunun kullanılması, zaten mükemmel kurgulanmış sahnenin etkileyiciliğini ve akılda kalıcılığını ciddi şekilde pekiştirdi. Konuşmaları kısıp, aksiyonu da durduran anime, serinin ve bölümün en sonunda gerçekleştiği anlaşılan savaştan bir sahne bile göstermeyerek ve hatta Kaneki’nin ölme ihtimalini, kara saplanmış bir kılıç vasıtası ile ima ederek, sembolizm konusunda zirve yaptı.


Anime tamamlanınca, mangayı okumadığımdan seri tam olarak bitti mi, yoksa başka bir sezon daha mı gelecek, emin olamadığım için mangayı biraz karıştırdım. Her ne kadar mangada yer alan birçok detay ve sahne gösterilmese de, animenin de “√A” ile final yaptığını anlamış oldum. Tabi, sonda gösterilen “:re” mesajı, manganın devam serisi olan “Tokyo Ghoul: re”nin de animeye uyarlanma ihtimali olduğunu gösterdi. Mangayı okuyanlarda genellikle hayal kırıklığı, sadece animeyi izleyenlerde de kafa karışıklığına yol açan Tokyo Ghoul √A; muallakta kalan birçok şey olmasına rağmen, atmosferi iyi yansıtan sembolik anlatımı ile ilk sezonundan daha başarılı ve seyir zevki yüksek bir animeydi. 











  • Hikaye anlatımı - 8.5 -  Atmosfer açısından ilk sezona göre daha başarılı olsa da, hikaye içerisinde çok fazla boşluk var.
  • Seslendirme - 8 - İdeal.
  • Karakterler - 7.5 - Karakter havuzu ilk sezona göre genişliyor. Ancak, ana karakter de dahil olmak üzere, hiçbiri yeterli seviyede işlenmiyor. 
  • Sürükleyicilik - 8 - Yeterli seviyede.
  • Teknik detaylar - 8.5 - Büyük çoğunluğun aksine, Opening'i beğendim. Ending parçası da başarılı. OST'de ilk sezon parçalarına ek olarak yerleştirilen "instert song"lar çok güzel. Animasyon ilk sezona göre daha istikrarlı seyrediyor.
  • Genel - 8.1 -

Yorumlar