Haikyuu!!


Voleybol 6 kişi ile oynanır. Sonunda en iyi oyuncuya sahip olan değil, Birlikte en iyi oynayabilen 6 oyuncuya sahip olan kazanır. Yani en iyi takım olabilen.

Haikyuu da verilmek istenen bu genel mesaj, takım sporlarını anlatan neredeyse bütün spor animelerinde kullanılan en klişe temadır. Ama iş belirli bir noktaya gelince kazanan çok değişik yeteneklere sahip olan ve birlikte olursak başarabiliriz anlayışının ırzına geçen ana karakterin takımı olur.


Haikyuu da ise bu mesaj havada kalmıyor ve seri gerçekten takım oyununa dayalı bir anlatım üzerinden gidiyor. Maçlar genellikle aşırı derecede uzun sürmüyor. Uzun süren maçlar bile dakikaların gereksiz dramatize edilmesinden dolayı değil, molalardaki konuşmalar ve seyircilerin maç ile ilgili yorumları gibi nedenler yüzünden uzuyor. Normal maçlarda olan sıradan durumlar atlanıp direk olarak en ihtişamlı, en zor pozisyonlara geçilmiyor. Gösterişsiz sayılar, uzun ralliler, basit hatalar hepsi animenin içerisinde gerçekçi bir şekilde işleniyor. Yani, gerçekten bir voleybol maçının oynandığı hissettiriliyor. Haikyuu, klişeler ve abartılarla yapılan süslemeler ile değil, gerçekçiliği ile ön planda.


Tabi bu pozitif etkenlere rağmen, maç içerisinde oyuncuların telepati ile konuşması, sahanın ortasında uzun uzun nutuk çekmeler, birbirlerinin sözlerini önceden çalışmış gibi tamamlamalar vs. gibi spor animelerinin kronik hastalıkları yine karşımıza çıkıyor. Ama bunların hiçbiri rahatsız edecek seviyede değil.


Ayrıca yukarıda bahsettiğim olağanüstü yetenekli oyuncular da Haikyuu’da hiç yok değil. Genel olarak bir lise öğrencisine göre abartı yeteneklere sahip oyuncular seride az da olsa mevcut. Ama onlar da maçın içinde her topla buluşmalarında akıl almaz şeyler yapmıyorlar. Ve genel bir kabul edilebilirlik seviyesindeler. Yani bu genetik hastalık da yine bir önceki gibi çok fazla rahatsızlık vermiyor.


Voleybolu gerçekçi ve en sadece şekliyle yansıtmaya çalışan Haikyuu, benim gibi Voleyboldan hiç hoşlanmayan birine bile bu spor hakkında baya şey öğrenecek kadar kendini sevdirdiğine göre, başarılı bir seri olduğu açık.

















  • Hikaye anlatımı - 8 -  Gerçekçi ve başarılı.
  • Seslendirme - 8 - Genel olarak iyi.
  • Karakterler - 8 - Birinci ana karakterimiz Hinata çok klişe bir karakter ve sevilecek neredeyse hiçbir yanı yok. İkinci ana karakterimiz Kageyama, Hinata'ya göre çok daha farklı ve başarılı bir karakter. Yan karakterler de tamamlayıcı rolü çok iyi yerine getiriyor.
  • Sürükleyicilik - 7 - Genel olarak spor animelerinde olması gerekenden daha az heyecan uyandırıyor.
  • Teknik detaylar - 8 - Akıcı ve kaliteli bir animasyon, ortalama üstü OP ve ED'ler, idare eder soundtrack'ler.
  • Genel - 8 - 

Yorumlar