Tokyo Ghoul


İlk bölümünde hızlı bir giriş yapıp, bizi ani bir şekilde değişik bir hikayenin içine atan Tokyo Ghoul, vahşi ve iğrençti.

Anime'yi izlerken hikayeye hem Ghoullerin hem de insanların açısından bakma şansı bulduk. Tabi iki tarafından gözünden olaya bakabilmemiz aslında kimin kurban, kimin suçlu olduğunu sorgulamamıza yol açtı.










İnsanların hikayedeki baş temsilcisi olan Ghoul dedektifi, Amon, her bölümde beş defa kendisine “böyle bir yerde ölecek miyim” diye soran, adalet ve intikam ile takıntılı çok bayat bir karakter.

Ghoul tarafını ise ana karakterimiz, yarı-insan, yarı-ghoul olan Kaneki üzerinden inceledik. Kendisi tipik özgüveni düşük, zayıf başkarakter furyasından gözükmesine rağmen opening’deki değişimini göz önünde bulundurarak, kendisinden patlama yapması konusunda umudu hiç kesmedim. Evet, patlama en sonunda geldi ama bu son bölümün son 5 dakikasında oldu. Yani Kaneki “anime”deki genel imajını düzeltmek için biraz geç kaldı.


Önceden de söylediğim gibi Tokyo Ghoul’ün en güçlü yanı psikolojik tasvirleri. Serinin ilk bölümünde verilen gerilim, hissettirilen çaresizlik hissi daha sonra son bölüme kadar pek fazla karşımıza çıkmadı. Daha çok Kanekinin Ghoul olarak hayatına alışması, Ghouller ve insanların benzerlikleri-farklılıkları ve Ghouller ile Ghoul dedektifleri ( Doves ( Kumrular) ) arasındaki çatışmalar üzerinde duruldu. Özellikle birçok bölümünde aksiyonu ön plana çıkarmaya çalışan seri, gerek animasyonun ve müziklerin yönetimindeki yetersizlik, gerekse boş aksiyonun serinin yapısına en uyumlu parça olmaması nedeniyle bu bölümlerde genel olarak sınıfta kaldı.

Ancak, son bölüm psikoloji bozma ve germe konusunda ilk bölümünde bayağı üzerine koyup tavan yaptı. Kaneki’nin maruz kaldığı ağır işkence insanın içini acıtıp, midesini bulandırmak için fazlasıyla yeterliydi. Üstüne bir de işkence sırasında yaşadığı travma ve mental hesaplaşma sonrasında gelen değişimin yansıtılmasındaki başarı, Tokyo Ghoul’ün en güçlü özelliğini sergileyerek iyi bir final yapmasını sağladı.

Manga’yı takip edenler tarafından, orijinaline sadık bir adaptasyon olmaması ile eleştirilen seri, artık çoğu animeden alışık olduğumuz şekilde hikayenin orta yerinde bitti. İlk bölümde vaat ettiği seviyenin altında kalan Tokyo Ghoul, genel olarak bakıldığında başarılı sayılabilecek bir animeydi.

İlk sezon biter bitmez, 2015 kış sezonunda devam serisinin geleceği duyuruldu.

















  • Hikaye anlatımı - 8 -  Psikolojik ögeler ve dramatik sahnelerin yansıtılması başarılı. Süre planlaması çok kötü.
  • Seslendirme - 8 - Kaliteli kadro kendilerinden beklenen performansı veriyor. Özellikle Hanazawa Kana.
  • Karakterler - 7 - Vasat.
  • Sürükleyicilik - 7 - Fazla heyecan oluşturmuyor.
  • Teknik detaylar - 8 - Opening harika, Ending fena değil. Çizimler güzel, animasyon ise kalitesiz(Özellikle dövüş sahnelerinde). Kullanılan OST içerisinde güzel parçalar var.
  • Genel - 7.5 -

Yorumlar

  1. Valla hepsini okumak istiyorum ama daha izlemedim zamanı gelince zevkle okuyacağıma eminim Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hehe sağol :) pek spoiler içermez benim yazılarım ama bitirince okuman daha iyi olabilir tabi. Bayram nedeniyle ekleyemediğim 5-6 tane daha inceleme var, onları da ekleyince okuyabileceğin daha çok yazı olacak, bunu da onlarla birlikte okursun artık :) Yorum için teşekkürler tekrar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder