Mekakucity Actors


Jin tarafından yapılan vocaloid şarkı serisi Kagerou Project’in anime uyarlaması. Kagerou Days adıyla manga ve light novel’e uyarlanan ve bu uyarlamalarıyla büyük başarılar elde ederek ününü katbekat arttıran şarkı serisinin anime’ye adapte edilme vakti gelmişti. Serinin arkasında dev gibi bir fanbase vardı. Azıcık isabetli bir uyarlama ile seri satış rekorları kırabilirdi. Ama unutulan bir şey vardı: Serinin yapımcı Stüdyosu, "Shaft".


Açıkçası Shaft ile ilgili pek bir şey yazmak istemiyorum. Çünkü artık kendileri ile takıntılı gibi görünüyorum. Eğer nasıl bir stüdyo olduğunu merak ediyorsanız; Shaft hakkında geniş bir açıklama yaptığım, Monogatari yazısını ve yine kısaca değindiğim, Nisekoi yazılarını okumanızı tavsiye ediyorum.


Mekaku veya Kagerou Project ile ilgili hiçbir şey okumadım/izlemedim. Ama yine de konusunun iyi olduğunu duymuştum ve hakkında az da olsa genel bilgim vardı. Yalnız şimdi söyleyeceklerimi söylemek için konu hakkında hiç bilgim olmasa da olurdu.

Bu hayatımda gördüğüm en kötü adaptasyonlardan birisi!

Bu nasıl bir senaryo yazımı? Bu nasıl süre kullanımı? Hikaye anlatımı allak bullak! Her şey darmadağın! Başlarda bütün karakterlere ayrı ayrı bölümler ayırıp serinin ortasında bundan vazgeçmek nasıl bir planlama başarısıdır? Baştan bilmiyor muydunuz kaç bölüm çekeceğinizi?

Hikayenin sonlarında doğru bazı muallakta kalan yerlerin parçaları birleştirildi. Peki ya diğerleri? Ene Vücudunu nasıl ve ne zaman geri aldı? Ayano nasıl geri döndü ve neredeydi? Shintaro’nun göz gücü ne? Marry ilk ne zaman arkadaşları ile birlikte olmayı diledi? Gibi ya hiç cevaplanmayan ya da çok karmaşık ve kısa bir şekilde açıklanmış gibi yapılan sorular, teker teker yazmakla bitmez.


Mangayı veya Light Novel’i okumayanlar, klipleri izlemeyenler bunları anlamayacaksa bu animeyi yapmanın amacı neydi? Ben anlayamadım.

Onun dışında çizimler garip ve istikrarsız seyrediyor.Kullanılan müzikler genellikle karakterlerin Kagerou Project' de kendilerine ait olan şarkıları. Bu anime ile ilgili söylenebilecek tek güzel şey animenin kendisine ters orantıda harikalıkta ki Opening'i.

Bu tatlı değil, Korkunç!

Gerçekten iğrenç bir uyarlama olan Mekaku City Actors’dan kesinlikle uzak durun. Söylendiği gibi Shaft’ın yaptığı bir anime ya harika oluyor ya da berbat.















  • Hikaye anlatımı - 1 - Felaket! Potansiyeli olan bir hikayeyi çok kötü harcadılar.
  • Seslendirme - 7 - Kadro sağlam ama bu saçmalığın içinde onlar da ideal performanslarının altında kalıyor.
  • Karakterler - 6 - Umut verici ve potansiyeli olan karakterler. Mangasını okusaydım belki karakterlere harika diyebilirdim. Ancak anime de hiçbirinin üzerine yeterince düşülmüyor.
  • Sürükleyicilik - 3 - Başlarda verdiği gizemli hava başarılı ve merak duygusu oluşturuyor. Ancak bölümler ilerledikçe bazı önemli gelişmeleri, nasıl olduğunu açıklamadan "yaptık oldu" şeklinde önümüze koymaları bu merak duygusunun yerini başka duyguların almasına neden oluyor.
  • Teknik detaylar - 4 - Animasyon ve çizimler Shaft'ın tipik garipliklerinden payını fazlasıyla almış. Yalnız bu sefer, genelde olanın aksine özensiz ve çirkin gözüküyor. Kullanılan müzikler çoğunlukla orijinal materyalden hazır alınmış. Opening ise harika! ( Bkz. Daze )
  • Genel - 4 -









                                                 

Yorumlar