Isshuukan Friends


Fujimiya Kaori sürekli yalnız kalan ve hiç arkadaşı olmayan bir lise öğrencisidir. Bunun sebebi ise arkadaşları ile ilgili anılarının her hafta başı sıfırlanmasıdır. Fujimiya ile arkadaş olmak isteyen ancak reddedilen Hase Yuuki ise ısrarcılığı sonucu Fujimiya’nın bu sırrını öğrenir. Yine de bu durum Hase’nin Fujimiya ile arkadaş olmak istemesinin önüne geçemez.

Isshuukan Friends, çok naif ve rahatlatıcı bir anime. İzlerken insanın içini ısıtıyor, bu tarz arkadaşlıkların ve ilişkilerin özlemeni duyduruyor. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, hüzünlendirdiği anlarda oldukça fazla. Bu sıcaklık ve hüznün birleşmesi sonucu buruk bir mutluluk hissi veriyor.


Seri de karakter gelişimleri başarılı bir şekilde işleniyor. Fujimaya, hikayenin başında arkadaş istemeyen, etrafındakilere soğuk davranan bir kız. Birisi ile arkadaş olmasının çevresine ve kendisine zarar vereceğini düşünüyor. Hase ile arkadaş olduktan sonra, onun da desteğiyle zamanla kendisine getirdiği kısıtlamalardan kurtuluyor. Bir kişi, iki kişi, üçüncüsü derken etrafındaki birçok insana gerçek yüzünü gösteriyor. Daha çok arkadaşı olan mutlu ve parlak bir genç kıza dönüşüyor.


Fujimiya’daki büyük değişimin yanı sıra yan karakterlerimiz de bu gelişimin aktif elemanları. Yan karakter demişken, seri bu konuda da oldukça başarılı. Hase’nin en yakın arkadaşı Kiryuu umursamaz görünen, davranan ama içten içe çevresindekilere yardım etmekten kendini alıkoyamayan başarılı bir karakter.

Onun tamamlayıcısı olarak sonradan ortaya çıkan Saki ise saf ve unutkan tavrı ile zeki, sorumluluk sahibi Kiryu’nun tam zıttı. Bu ikisinin arasında, anime yarım kaldığı için göremesek de, bir şeyler olacak gibi. Bunun altyapısı bayağı bir hazırlandı.


Ana karakterimiz Hase Yuuki ise iyi niyetli saf ve maalesef silik bir karakter. Japon erkeklerinde çok mu var böyle tipler bilemiyorum ama kararsız tam ne yapacağını bilemeyen, sağlam bir kişilik oturtamamış bu karakter tipi animelerde çok karşımıza çıkıyor. Hase, Fujimiya dan hoşlandığını kendi kendine bile itiraf edemeyecek kadar öz güvensiz. Seri boyunca gelişmek yerine, sürekli gelgitler yaşıyor ve baş rolü olduğu serinin en zayıf karakteri olarak göze çarpıyor. Öyle ki Fujimiya’nın annesi bile ondan daha etkileyici.


Hase’nin hakkını yiyemeyeceğim konu ise Fujimiya’nın gelişimindeki katkısı. Fujimiya’nın geldiği noktadaki en büyük pay sahibi kesinlikle o.


Günlük hafıza kaybı konusunun, animeler ve filmler de daha önce işlenmesi, hikâyeyi ilk duyan insanlarda serinin klişe olabileceği fikrini uyandırsa da, Fujimiya'nın hafızasının günlük yerine, haftalık resetlenmesi ve sadece arkadaşlarıyla ilgili anılarını hatırlayamaması konuyu diğerlerinden farklı kılıyor.


Serinin tartışmasız en kötü yanı finali. Son yıllarda çoğu animeden alışkın olduğumuz şekilde Isshukan Friends, bir sonuca bağlanmadan, hikâyenin orta yerinde bitiyor.

Genel olarak oldukça iyi bir anime olan Isshuukan Friends, tatmin etmeyen sonu yüzünden sadece rahatlamak için izlenebilecek bir animeden öteye gidemiyor.


















  • Hikaye anlatımı - 9 -  Huzur verici.
  • Seslendirme - 8 -  
  • Karakterler - 8 - Hase hariç hepsi iyi işlendi.
  • Sürükleyicilik - 7 - Tempo ağır. Haftalık izlemek yerine birkaç bölümlük parçalar halinde seyrettim.
  • Teknik detaylar - 8 - Akıcı bir animasyon. Tatlı karakter çizimleri ve göze hoş gelen arka plan çizimleri. Ortalama müzikler, Op ve Ed introları.
  • Genel - 8 -



Yorumlar